Pieterjan Ginckels

*1982, Tienen (BE) / woont en werkt in Brussel (BE)

Architect Pieterjan Ginckels zette bewust de stap naar beeldende kunst na de groepstentoonstelling Spervuur van curator Guillaume Bijl. Maar met grenzen van disciplines, media, ‘hogere’ en ‘lagere’ kunstvormen houdt Ginckels geen rekening, hij overschrijdt ze graag een veelvuldig. Zijn oeuvre bestaat onder meer uit tekeningen, sculptuur, video, maar eveneens performances en muziek zijn terug te vinden. Standvastig is het uitgangspunt voor zijn werk, namelijk het dagelijks leven en alledaagse voorwerpen in alle mogelijk facetten.

A-SHOVELIN SOUTH, een performance van beeldend kunstenaar Pieterjan Ginckels vertrekt van het grootste land art-project van de Vlaamse Overheid in de voorbije 40 jaar; de ongeziene zandopspuitingen die de kustgemeentes moeten beschermen tegen superstormen. Op 21 juni 2015 gaat de vijfde editie van Beaufort van start. Met A-SHOVELIN SOUTH start Pieterjan Ginckels daarbij een fysiek uitdagende road trip, een tot de verbeelding sprekende teambuilding langs de Belgische kustlijn. Het publiek speelt daarbij een belangrijke rol.

A-SHOVELIN SOUTH is een groot opgezette performance van Pieterjan Ginckels en zijn team (een physical coach, spokesperson, scientist en artist) langs de hele Belgische kustlijn, van Knokke tot De Panne. Twee weken lang trekt zijn karavaan, een rijdend kabinet, in alle badplaatsen voorbij met een ‘pseudowetenschappelijk fitnessprogramma’. De kunstenaar benadert de Belgische kust kritisch: hij analyseert het opgehoogde ‘botox-strand’. Volgens een dagelijks ritueel, ondersteund door props, dresscodes en een soundtrack, wordt gegraven tot een empirisch nulniveau; daar waar ooit echt het oppervlak van het strand lag.

Deze conceptuele teambuilding ligt in lijn met andere projecten van Ginckels zoals S.P.A.M. OFFICE en PISTE; conceptuele en performatieve installaties die publiek worden ontwikkeld. Maatschappelijke innovaties en referenties uit de kunstgeschiedenis zet hij in als ‘sculpturale alibi’. Het publiek wordt uitgenodigd om mee te graven tijdens één van de veertien dagen performance (22 juni tem 5 juli 2015).

KALENDER
22 juni: Knokke-Heist: strand, Bushalte Lekkerbek
23 juni: Zeebrugge: strand, Tramhalte Strandwijk
24 juni: Blankenberge: strand, Tramhalte Blankenberge Pier
25 juni: Wenduine: strand, Tramhalte Wenduine Centrum of Wenduine Molen
26 juni: De Haan: strand, Tramhalte De Haan Preventorium
27 juni: Bredene: strand, Tramhalte Bredene Aan Zee
28 juni: Oostende: strand, Tramhalte Marie Joséplein
30 juni: Middelkerke: strand, Tramhalte De Greefplein
1 juli: Westende: strand, Tramhalte Belle-Vue
2 juli: Nieuwpoort: strand, Tramhalte Nieuwpoort-Bad
3 juli: Oostduinkerke: strand, Tramhalte Oostduinkerke-Bad
4 juli: Koksijde: strand, Tramhalte Koksijde-Bad of Ster der Zee
5 juli: De Panne: strand, Tramhalte De Panne Esplanade

Meer info via 'Kustkalender'

A-SHOVELIN SOUTH © Pieterjan Ginckels / Foto: Olmo Peeters

http://www.pieterjanginckels.be/

Locaties Beaufort Buiten De Grenzen: Koksijde-Oostduinkerke , Nieuwpoort , Middelkerke-Westende , Oostende , Bredene , De Haan-Wenduine , Blankenberge , Zeebrugge , Knokke-Heist , De Panne

Pieterjan Ginckels