RUST, DUINEN EN KUNST

{blog_image:alt_text}

Categorie: Museumtoeren

Een zwoele zomerdag, het ideale moment dus voor een tripje naar onze Belgische kust.

De Belgische kust is voor mij vaak een combinatie van een appartementsblokkenhorizon bewonderen en tegelijk samen met de andere dagjestoeristen wat slenteren over de dijk.

Toch ging het gisteren helemaal anders. Vanaf het moment dat je Het Zwin betreedt, kom je in een oase van rust en natuur terecht. Je wandelt langs een pad dat eerst omsingelt lijkt door braamstruiken, maar daarna langzaam overgaat in een golvende duinenomgeving. De ideale plaats om je hoofd even leeg te maken.Na een half uurtje stappen en Beaufort-pijlen volgen, kom je dan bij het infopunt van tentoonstelling terecht. Samen met een plattegrond en wat achtergrondinformatie, kan je op zoek naar kunst in de duinen. Mijn highlights kan je alvast hieronder ontdekken.

CLAIRE FONTAINE - Untiteld (Warm War), 2009

Als je de wandelpaden volgt van dit groene duinbos, dan zie je hier en daar een kunstwerk verschijnen. Zo zie je plots, in een strak lettertype, neonlicht aan en uit flitsen. Repetitief toont het het blauwe woord WARM en het rode woord WAR. Neon en natuur lijken op het eerste gezicht misschien elkaars tegengestelden, maar toch is dit werk een aanklacht tegen de opwarming van de aarde. Daarom wordt het licht ook aangedreven door enkele zonnepanelen die tussen het groen liggen.

MATIAS FALDBAKKEN - 20.000 GUN SHELLS, 2011

Helemaal op het einde van de boswandeling kom je bij een houten uitkijkpost terecht. Een omvangrijk panorama overvalt je en zuigt je tegelijk naar binnen. Maar vanaf het moment dat je je eerste stap zet in de uitkijkpost word je geconfronteerd met een vreemde ondergrond en een rinkelend geluid. De grond is bezaaid met kogelhulzen. Voor je ligt een prachtig stuk natuur, maar tegelijk sta je met je voeten in de overblijfselen van menselijk geweld.

Dus voor een portie rust, mooie duinen en inspirerende kunstwerken, één adres: Het Zwin in Knokke-Heist. Je kan de Beauforttentoonstelling elke dag bezoeken en dat nog tot met 21 september.