Duinen, bomen en kunst: Een dagje Beaufort

{blog_image:alt_text}

Categorie: Museumtoeren

Beaufort Buiten De Grenzen heeft dit jaar een heel nieuw jasje. Niet enkel een nieuwe naam, maar een heel concept wordt ons voorgeschoteld. Naast de solotentoonstelling van A Dog Republic, zijn er drie groepstentoonstelling op drie verschillende locaties. Geen nood voor de ku(n)stliefhebbers! De vertrouwde combinatie zee, strand en kunst blijft aanwezig.

Ik heb mijn oog laten vallen op De Nachtegaal in De Panne. De weergoden lijken me niet goed gezind te zijn, maar met mijn warme jas en fancy regenlaarsjes zet ik enthousiast mijn tocht door. Het bezoekerscentrum ‘De Nachtegaal’ zou dé ideale omgeving zijn voor een wandeling doorheen de duincomplexen van De Panne, dat wist de site mij toch te vertellen. Ik ben namelijk nog een ‘groentje’ in dit natuurreservaat.

Mijn tocht begint bij het onthaal, wat ook al meteen het eerste kunstwerk is op het schema. De catalogus die ik meekrijg legt me uit dat dit werk van Martí Andson verwijst naar het vakantiehuisje dat zijn vader met een beperkt aantal middelen in elkaar wist te knutselen. Het onafgewerkte paviljoen zelf van Andson wordt telkens uitgeleend op voorwaarde dat de lener iets toevoegt aan het werk. Zo heeft Beaufort Buiten de Grenzen 8 ramen en een deur aangebracht.

Iets verderop vind ik Crowning Moments van Liesbeth Doms. Dit werk, met een spiegelmozaïek aan de binnenkant en schilderingen aan de buitenkant, stelt een soort van warmtebron voor. Voorbijgangers laten hun nieuwsgierigheid schaamteloos toe en spelen met hun reflectie. Doms werk had geen beter plek kunnen krijgen. Met zicht op de vijver kan je hier even de tijd nemen om neer te zitten en te genieten van de omgeving.

Mijn bezoek aan De Nachtegaal was een heerlijke combinatie van een vriendelijk onthaal, een mooie wandeling doorheen duinen en bossen en enkele rustpauzes bij kunstwerken.  Met de catalogus kreeg ik de voldoende uitleg bij elk werk die me doorheen de abstractie leidde. Een echte aanrader! Goedgeluimd ging ik terug huiswaarts na een dag kust én kunst. Dankjewel Beaufort!

Foto: Liesbeth Doms, Crowning Moments, 2015