BEAUFORT BUITEN DE GRENZEN: THE FINAL COUNTDOWN

{blog_image:alt_text}

Categorie: Museumtoeren

De expo ‘Beaufort Buiten de Grenzen’ heeft zijn laatste week ingezet. Reden te meer om de late beslissers nog eens eraan te herinneren wat ze zeker niet mogen missen in het provinciedomein Raversijde.

Flower power

Met 13000 tagetes, verbenas en sufinia’s én het geniale brein van Kasper Bosmans om deze de vorm van een gigantische tijgerkop te rangschikken, kan het gewoon niet mislopen. De tigris, het symbool van de NATO Tiger Association (NTA), dat sinds 1962 de camaraderie tussen de verschillende luchtmachtsquadrons moet versterken, gevormd door bloemen. “Hard to be Humble” combineert flower en gun power. Het is maar dat verschil.

Groen, groener, groenst

En we blijven in het groen. “Het Groene Geruite Huis” van Lily Van der Stokker is sowieso het opvallendste werk in het openluchtmuseum Atlantikwall. De titel van het werk laat niets aan de verbeelding over. We kijken wel degelijk naar een groen geruit huis. Het patroon van een keukenhanddoek op een oorlogsmonument, vrouwelijke huiselijkheid versus de mannelijke wereld van bunkers en soldaten. Girl power alom. Way to go Lily!

Where’s Alice?

Thorsten Brinkmann is nog zo’n kunstenaar die speelt met het contrast tussen het industriële karakter van oorlogsvoering en het knusse van een (antieke) interieurinrichting. In zijn ”Krista del Sol” treed je letterlijk binnen in een ouderwetse woning opgebouwd uit ‘fragiele’ transportkisten. Het kleine deurtje waardoor je moet kruipen doet me denken aan een scène uit ‘Alice in Wonderland’. Enkel de magische drankjes ontbreken.

Ode aan de vrouw!

Weg met die mannenwereld van oorlog en verderf! Het vrouwelijke geslachtsdeel heeft al mening kunstenaar geïnspireerd. Zowel de werken van Nicolas Provost als Charif Benhelima tonen de venusheuvel in volle glorie. Provost in bewegend beeld, Benhelima in hét medium van de kunstfotografie: de polaroid. Allebei met een dikke knipoog naar Courbets ‘Origine du Monde’ uit 1866. Uiteraard. Provost snijdt met zijn “The Invader and the Origin of the World” het brandend actuele thema van Afrikaanse immigranten aan, die letterlijk buiten hun grenzen vertoeven. Met zijn “Fantasy #2” tast Benhelima dan weer de grenzen van ons kijkvermogen af. Beide invullingen van het begrip ‘grens’ zijn de moeite waard om eens tot aan de kust af te zakken. Nog tot 21 september!

Lily van der Stokker, Het Groen Geruite Huis, 2015
Foto: Sandrina Rosseel