Curatoren Beaufort Buiten De Grenzen

De artistieke leiding van ‘Beaufort Buiten de Grenzen’ ligt in handen van de curatoren Lorenzo Benedetti (De Appel in Amsterdam), Patrick Ronse (Be-Part in Waregem), Hilde Teerlinck (freelance curator) en Phillip Van den Bossche (Mu.ZEE in Oostende).

Phillip Van den Bossche

*1969 Brussel (BE) / woont en werkt in Oostende (BE)

Phillip Van den Bossche studeerde kunstgeschiedenis in Gent en nam deel aan het Curatorial Training Programme van De Appel in 1996/97 te Amsterdam. Hij werkte vanaf 2001 als conservator in het Van Abbemuseum te Eindhoven en is sinds 2007 directeur van Mu.ZEE in Oostende. In 2009 en 2012 was hij curator van de derde en vierde editie van Beaufort. De afgelopen jaren heeft hij tentoonstellingen en publicaties met onder meer On Kawara, Koenraad Dedobbeleer, Rita McBride, Joe Scanlan, Frances Stark, Jean Brusselmans en Jos de Gruyter & Harald Theys opgezet. Hij schreef ook over Anne-Mie Van Kerckhoven, Bas Jan Ader en Ger van Elk in Los Angeles, onder meer voor “In & Out of Amsterdam – travels in Conceptual Art 1960-1976” (MoMA, 2009). In 2012 publiceerde hij het kinderboek Het dierencarnaval met kunstwerken uit de collectie van Mu.ZEE in de hoofdrol.

Lorenzo Benedetti

*1972 Rome (IT) / woont en werkt in Amsterdam (NL) en Parijs (FR)

Lorenzo Benedetti is sinds 2014 directeur en curator van De Appel in Amsterdam. Hij werkte sinds 2008 als directeur van De Vleeshal, Middelburg, in Nederland, en verwierf bekendheid als curator van het Nederlands Paviljoen op de 55ste Biënnale van Venetië in 2013. Hij studeerde kunstgeschiedenis aan La Sapienza in Rome en nam in 1999 deel aan het Curatorial Training Programme van De Appel. In 2005 richtte hij The Sound Art Museum in Rome op, een ruimte gewijd aan geluid in de beeldende kunst. Voordien was hij tevens directeur van de tentoonstellingsruimte Volume! in Rome, was hij curator bij museum MARTa Herford in Duitsland, en gastcurator bij La Kunsthalle in Mulhouse, Frankrijk. Andere projecten waren o.a. ‘Eurasia, Geographic Cross-over in Art’, Mart, Rovereto, Italië (2008); ‘Cabinet of Imagination’, Netwerk, Aalst, België (2008); en ‘The Third Tiger (Rossella Biscotti).

Hilde Teerlinck

*1966 Assebroek-Brugge (BE) / woont en werkt in Frankrijk

Hilde Teerlinck was van 1994 tot eind 1999 artistiek directeur van het Mies van der Rohe Paviljoen in Barcelona waar ze gerenommeerde kunstenaars als Jeff Wall, Panamarenko, Ulrich Meister, Thomas Ruff uitnodigde om site-specific interventies te creëren. Nadien verhuisde ze naar Perpignan, Frankrijk, om daar een kunsthalle op te richten waar ze verscheidene tentoonstellingen en workshops organiseerde met opkomend internationaal talent. In 2002 werd ze directeur van de Centre Rhénan d’Art Contemporain (CRAC Alsace) in Altkirch. Ze presenteerde het werk van veelbelovende jonge kunstenaars als Andro Wekua of Harmony Korine, als ook werk van bekende kunstenaars als Rineke Dijkstra, Cindy Sherman, Ai Weiwei of Franz West. Sinds 2006 was Teerlinck directeur van de FRAC (Fonds Régional d’Art Contemporain) Nord-Pas de Calais in Duinkerke tot eind augustus 2014.

Patrick Ronse

*1962 Beernem (BE) / woont in Oostende en werkt in Waregem

Patrick Ronse is sinds 2004 artistiek leider van Be-Part, Platform voor actuele kunst in Waregem, België. Hij studeerde kunstgeschiedenis en oudheidkunde aan de Universiteit Gent. In 1988-1989 was hij werkzaam in de galerie De Lege Ruimte in Brugge. Nadien was Ronse van 1990 tot 1997 communicatieverantwoordelijke in het PMMK-Oostende (nu MuZEE) waar hij onder meer meewerkte aan solotentoonstellingen van Luc Tuymans, Raoul de Keyser, René Magritte en Emile Claus. In 1998 verzorgde hij de communicatie voor de tentoonstelling Marcel Broodthaers in het Groeningemuseum in Brugge. Hij bereidt momenteel een tentoonstelling voor met werk van de Amerikaanse kunstenares Polly Apfelbaum. Hij was de afgelopen jaren betrokken bij de publicatie van verscheidene kunstenaarsboeken.