Beaufort Buiten De Grenzen

De vijfde editie van Beaufort met als titel ‘Buiten De Grenzen’ bouwt verder op de traditie van kunst in de publieke ruimte van de vorige edities, maar kiest ook resoluut voor verandering en vernieuwing. De Provincie West-Vlaanderen is initiatiefnemer en heeft samen met de Dienst Cultuur de tien kustgemeenten uitgenodigd om deze vernieuwde artistieke opzet te ondersteunen en mee te helpen realiseren.

Buiten De Grenzen kiest voor een totaalproject langs de kust, waarbij een solotentoonstelling van het collectief A Dog Republic onder leiding van de 91e jarige architect, urbanist en ontwerper Yona Friedman wordt gecombineerd met een groepstentoonstelling op drie provinciale locaties: Het Zwin Natuurcentrum aan de oostkust, Raversyde in het midden en het bezoekerscentrum De Nachtegaal met de omringende Oosthoekduinen aan de westkust. Op deze drie locaties komen de inhoudelijke verhalen van meer dan 35 kunstenaars samen met de voorstellen van A Dog Republic.

Buiten De Grenzen loopt van 21 juni tot 21 september 2015. Zowel de groepstentoonstelling als de solotentoonstelling worden opgezet vanuit de ambitie om ‘buiten de grenzen’ van de tentoonstelling zelf en haar tijdelijkheid te treden. Door na te denken over kunst in de publieke ruimte, op zoek te gaan naar nieuwe ideeën over kunst en architectuur, kunst en wetenschap, kunst en urbanisatie, ecologie, duurzaamheid, activisme, onderwijs, … streeft het naar een langdurige impact op de samenleving.
Hoe formuleren hedendaagse kunstenaars nieuwe voorstellen buiten de muren van een museum, of een kunstinstelling? Naar het voorbeeld van “Sonsbeek buiten de perken” in 1971 willen we de nieuwste paden van kunstenaars in kaart brengen en buiten de grenzen van de kunstwereld kijken.
De curatoren kiezen bewust nauwelijks voor zee- en strandlocaties en voor monumentaliteit maar volgen in deze Buiten De Grenzen-editie van Beaufort de vraag naar kleinschaligheid en ‘publieke intimiteit’ van de kunstvoorstellen – al kan de schaal zeker nog groot zijn. De drie sterk met de natuur verbonden locaties, waar de groepstentoonstelling zal plaatsvinden, sluiten nauw aan bij deze aanpak.

Samen met de kunstenaars én de tentoonstellingsbezoekers zoeken we naar hoe ‘ideeën school kunnen maken’. Zo zal de tentoonstelling niet alleen kunstwerken maar ook lezingen, kleine concerten, performances, filmvoorstellingen, workshops, een research residency over ‘Troost & Verzet’… brengen. Hiervoor werken we samen met diverse organisaties, onder meer Vrijstaat O., VUB Crosstalks, stroom Den Haag, Leffingeleuren, Theater aan Zee, CAHF (Contemporary Art Heritage Flanders), Be-Part, KASK Gent, Ons Erfdeel, …